Hoppa över

Stekgrader och förberedelse av kött

Stekgrader Nöt

Rare 45-50°C

Medium Rare 50-54°C

Medium 54-58°C

Well done 65-72°C

 

Förbered köttet

  • Ta ut köttet i tid innan du ska tillaga det.
  • Låt det ligga minst 1 h i rumstemperatur, då får du jämnare värme och bättre stekyta.
  • Torka av köttet innan.
  • Klappa in salt och peppar.
  • Använd med fördel en kolstålspanna eller en gjutjärnspanna som båda tål höga temperaturer.
  • Stek gärna i en blandning av olja och smör. Oljan tål hög temperatur och smöret ger god smak.
  • Fyll inte stekpannan med för mycket kött åt gången, då svalnar pannan och köttet blir kokt istället för stekt.
  • Använd gärna stektermometer så att du vet när det nått den stekgrad som just du gillar. 

 


Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp det så att inte köttsaften rinner ut. Men packa inte in det i folie, då fortsätter köttet att tillagas.

Samma förberedelser och bearbetning om du ska grilla eller steka.

Din varukorg